İİT, Arap Birliği, Sudan Dostları ve bazı ülkeler Sudan’daki çerçeve anlaşmadan memnun
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Ligi, “Sudan’ın Dostları” ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile bazı Arap ülkeleri, ülkedeki siyasi krizi sona erdirecek “çerçeve anlaşma”nın imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Sudan.
Sudan’ın komşusu Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, çerçeve anlaşmanın tümünün esas alındığı belirtilirken, bu anlaşmanın Sudan’daki idari yapılara ilişkin ilkelerin belirlenmesinde önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “kardeş Sudan halkının isteklerini” yerine getireceği; Mısır’ın, Sudan’ın Afrika kıtası ve bölgede barış ve istikrarı desteklemedeki rolünü güçlendirecek nihai bir anlaşmaya varılması için Sudan’ın farklı bölgeleriyle işbirliğine hazır olduğu belirtildi.
Çerçeve anlaşmanın, iki ülke arasındaki tarihi bağın ve “Nil Nehri halklarının birliğinin” gölgesinde Sudan halkı için yeni bir istikrar ve refah döneminin başlangıcı olması temennisinde bulunuldu. Kahire’nin uluslararası taraflara Sudan’a her türlü desteği vermeleri çağrısında bulunduğu kaydedildi.
Tren
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sudan’da taraflar arasında siyasi çerçeve anlaşmasının imzalanması memnuniyetle karşılanırken; Bunun ülkedeki siyasi krizi sona erdirmek için önemli bir adım olduğu belirtildi.
Açıklamada, Sudanlı taraflar arasındaki diyaloğun devam etmesi ve Sudan halkının tüm kesimlerini kapsayan, istikrar, kalkınma ve barışın önünü açacak bir geçiş dönemi tesis edecek nihai bir anlaşmaya varılması umuluyordu.
Açıklamada ayrıca Doha’nın Sudan’ın birliğini, egemenliğini ve istikrarını tam olarak pekiştirdiği yinelendi.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sudan’da tarafların anlaşmaya vardığı için tebrik edildiği, Sudan halkının taleplerinin yerine getirilmesine katkı sağlayacak bu adımın memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.
Açıklamada, Suudi Arabistan’ın Sudan’da barışı sağlayacak, güvenliği, istikrarı ve kalkınmayı sağlayacak her şeyi destekleyen duruşunun sarsılmaz olduğu vurgulanırken, Riyad’ın Sudan’da taraflar arasında diyaloğu kolaylaştıran üçlü mekanizmaya verdiği destek yinelendi.
Kuveyt
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada çerçeve anlaşmadan övgüyle söz edildi.
Anlaşma, “ulusal uzlaşmanın sağlanması ve Sudan’daki siyasi krizin sona erdirilmesi yönünde değerli bir adım” olarak değerlendirildi.
Açıklamada, Kuveyt’in Sudan’da güvenlik ve istikrarın sağlanmasına verdiği destek vurgulandı.
-Bahreyn
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmadan memnuniyet duyulduğu kaydedildi.
Açıklamada, anlaşmanın “geçiş döneminin başarısına ve Sudan halkının taleplerinin karşılanmasına yönelik değerli bir adım oluşturması” ümidinin dile getirildiği ifade edildi.
“Sudan Grubunun Dostları”
Geçiş hükümetine ekonomik ve siyasi alanda verilecek uluslararası desteğin koordinasyonu için kurulan Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Hollanda, Norveç, Suudi Arabistan, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği Sudan’da Aralık 2018 sonrası dönemde yaşanan sorunlar. “Sudan Dostlar Grubu” da anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.
Grup adına yapılan açıklamada, çerçeve anlaşmanın, gerçek bir sivil demokrasiye geçiş taahhüdü ve orduyu siyasetten çekme taahhüdü kapsamında gerekli yapıları tanımladığı belirtildi.
Sudan Dostları, siyasi geçişi teşvik etme ve Sudan halkının özgürlük, adalet ve barış taleplerini gerçekleştirme taahhüdünü yineledi.
islami işbirliği örgütü
İKT’den yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Hüseyin İbrahim Taha, bu anlaşmanın Sudan’da güvenlik, barış ve istikrarın güçlendirilmesi yolunda değerli bir adım olmasını umduğunu ifade etti.
Örgüt üyesi Sudan’da tarafların anlaşmaya varma konusundaki istekliliklerine övgüde bulunan Taha, İİT’nin Sudan’a destek konusundaki kararlı duruşunun altını çizdi.
Arap Ligi
Arap Ligi’nin de üyesi olan Sudan’da imzalanan anlaşmayı, “ülkenin geçiş aşamasından siyasi ve ekonomik istikrar aşamasına geçişinde önemli bir başarı” olarak nitelendirdi.
Birlik bildirisi, Sudan halkının taleplerini yerine getirmeye yönelik tüm ulusal çabaları destekleme kararlılığını vurguladı.
Açıklamada, uluslararası topluma, ülkedeki uluslararası finans kuruluşları tarafından çeşitli kalkınma programlarının yeniden başlatılması da dahil olmak üzere Sudan’a gerekli desteğin sağlanması çağrısında bulunuldu.
KİK
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de Sudan’da imzalanan çerçeve anlaşmayı değerli bir adım olarak nitelendirdi.
Açıklamada, Sudan’da barışın tesisi; GCC’nin güvenlik, istikrar ve kalkınmayı sürdürmedeki tam temeli vurgulandı.
Çerçeve Anlaşması
Ordu yönetiminde bulunan ve bir yılı aşkın süredir siyasi kriz yaşayan Sudan’da ordu ile siviller arasında yeni bir geçiş dönemini başlatacak ve sivil yönetimin önünü açacak ‘çerçeve anlaşma’ ve demokratik seçimler, uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum’da imzalandı.
Yeni geçiş döneminde ordunun katılımı olmaksızın tam bir sivil otoritenin kurulması, savunmanın iyileştirilmesi, düzenli birliklerin birleştirilmesi ve milis kuvvetlerinin orduya entegrasyonu ile tek bir ulusal ordunun kurulması gelmektedir. çerçeve anlaşmanın unsurları arasında ön plana çıkmaktadır.
Anlaşmaya imza atan siyasi partilerin sivil bir başbakan belirlemesinin ardından 2 yıllık yeni bir geçiş dönemi başlayacak.