Haber

HAKKARİ’de Gençler Tahta Kayaklarla Kayak Yaptı

HAKKARI’nin Şemdinli ilçesine bağlı İran sınırında sıfır noktada yer alan Kayalar köyünün gençleri, her kış olduğu gibi bu kış da kendi imkanlarıyla yaptıkları tahta kayaklarla karlı tepelerde kaydı. Ayaklarına kayış ve iplerle tahta sabitleyen gençler, yaklaşık 1.700 metre yükseklikteki Beran Tepesi’nden kayak yaparak köyün yakınına indi.

Şemdinli’ye 20 kilometre uzaklıktaki Kayalar köyünde atalarından miras kalan geleneği sürdüren gençler, bu kış dişbudak ağacından kendi imkanlarıyla hazırladıkları tahtalarla 3 kilometre yürüyerek 3 kilometrelik Beran Zirvesi’ne tırmandı. 1.700 metre. Tepede kısa bir mola veren gençler, kayış ve iplerle tahtayı ayaklarına sabitleyerek köye doğru kaydılar.

GENÇLERLE BİRLİKTE KAYDI

Gençlerle kayak yapan 12 çocuk babası Bekir Avcı (60), dedelerinden kalma geleneği bugün de sürdürdüklerini belirterek, “Her kış kendi tahta kayaklarımızla kayak yapıyoruz. Tüm kayak severleri buraya davet ediyoruz. Köyümüzde kayak merkezi var. Burası kayak yapmaya çok uygun bir yer. “Ben de gençlerle kayak yapmaktan keyif alıyorum. 20 yaşımdan beri tahtalarla yaptığımız kayaklarla Beran Tepesi’ne çıkıp karda kayak yapıyoruz. Yaklaşık bir saat yürüyerek tepeye ulaşabiliyoruz. İnişimiz 2 dakika sürüyor. Herkesi buraya davet ediyoruz. Gelsinler, tahta kayaklarla kayak yapmanın keyfini yaşasınlar” dedi.

‘BURADA KAYAK MERKEZİ YAPILMASINI İSTİYORUZ’

Komşu Olgunlar köyünde ortaokul fen bilgisi öğretmeni Hüsamettin Eren (32), şunları söyledi: “Bu köyde 7’den 70’e herkes board’larla kayak yapıyor. Köyün gençleri burada eğleniyor. Kışın tek sosyal aktivitemiz kayak yapmak. Tahta kayaklarla zirvelere çıkıp karda kayak yapmak. Dişbudak ağacının üzerinde oturuyoruz.” “Yaptığımız bu tahta kayaklarla bu geleneği yaygınlaştırmak istiyoruz. Yüksekova ilçemizde milli sporcularımız var. Bu bölgenin gençleri çok yetenekli. Fırsat verildiğinde büyük başarılar elde ediyorlar. Buraya bir kayak merkezi yapılmasını istiyoruz. “dedi.

sarayduzuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu